Jedlý trávnik

Jedlý trávnik čo to je? Je to určitý kompromis medzi prirodzeným ekosystémom a ľudskou potrebou prechádzať sa, hrať sa a relaxovať na rovinatej zelenej ploche :-). Obyčajný trávnik  však v našich podmienkach vyžaduje kopec, kopec energie (hnojenie, polievanie, mechanizované kosenie, prevzdušňovanie ....) a prírodných zdrojov (voda) aby vyzeral tako priridzené trávniky v severných oblastiach. Preto ak nechceme takýto "dokonalý" trávnik, ktorý sa skladá takmer výhradne z tráv a pôsobí relatívne nudne na pohľad a zároveň vytvára iba malú rozmanitosť prostredia  pre potenciálne širokú škálu vtákov, cicavcov a hmyzu atď, môžeme si vytvoriť takzvaný jedlý  trávnik, kde vysadíme rôzne rastliny, ktoré môžu poskytnúť jedlo aj pre nás aj pre voľne žijúce zvieratá, a zároveň vizuálne zatraktívni naše územie počas väčšiny mesiacov v roku. Rastliny vhodné do jedlého trávnika by mali znášať zostrihávanie a zošlapávanie a zároveń by samozrejme mali byť jedlé. Takto po každom kosení budeme mať do našej kuchyne prísun čerstvých šťavnatých a hlavne výživných listov. Avšak je vhodné nechať určitú časť aj dlhšie nepokosenú aby kvety zakvitli. Tým sa zvýši estetická hodnota trávnika a zabezpeči sa samovýsev rastlín. Nižšie je uvedený príklad vhodných jedlých rastlín do jedlého trávnika.
 

Achillea millefolium -  rebríček obyčajný : Bežná "burina", ktorá sa udrží aj v často a veľmi nízko kosených trávnikoch. Jej mladé listy sú veľmi bohaté na minerály a mjú liečivé vlastnosti, preto môžu byť chutnou a výživnou prísadou do šalátov. V pripade nadbytku, listy výrazne obohatia kompost. A ak zostane nezostrihaná po dobu jedného mesiaca kedykoľvek počas leta, tak krásne zakvitne. Okrem toho rastlina vraj odpudzuje chrobáky, mravce a muchy. Avšak pozor danmerné používanie môže u niektorých ľudí vyvolať alergické kožné vyrážky alebo viesť k fotosenzitivite.

 

 

 

Ajuga reptans - zbehovec plazivý : Zbehovec plazivý je pôdopokryvná trvalka, ktorá sa veľmi rýchlo rozrastá. Aby sa jej však darilo, tráve by malo byť dovolené rásť  o niečo dlhšie než zvyčajne. Darí sa jej vo vlhkých, mierne zatienených lokalitách a mladé výhonky môžu byť konzumované v šalátoch. Ak zostane trávnik nepokosený môže zakvitnúť od mája do júla, pričom kvety sú veľmi atraktívne pre včely.

 

 

Alchemilla vulgaris -  alchemilka obyčajná : Alchemilka je trváca bylina, ktorá vyžaduje mierne vyšší porast trávy, než je obvyklé. V prípade nekosenia, kvitne od apríla do júna. Mladé listy sa konzumujú surové alebo varené a koreň je vraj jedlý, ale trpký. Z listov sa robí aj bylinkový čaj.

 

 

Allium oleraceum - cesnak planý a Allium vineale - cesnak poľný Oba dobre rastú v tráve. Listy môžu byť použité ako náhrada cesnaku. Ak jej dovolíte,  bude kvitnúť v júli.

 

 

Bellis perennis - sedmokráska obyčajná : Bežná "burina" v trávniku, ktorá je schopná tolerovať neustále rezanie a ešte aj rozkvitne. Dokonca môže kvitnúť aj uprostred zimy. Mladé listy sa konzumujú surové alebo varené. 

 

 

Capsella bursa-pastoris - kapsička pastierska : Jednoročná bylina dorastajúca až do výšky 0,5 m. Znáša kosenie aj zošlapávanie. Na jedenie sa používajú mladé listy, ktoré sú k dispozícii takmer celý rok. Alebo aj semená, ktoré obsahujú veľa olejnatých látok.

 

 

Chamaemelum nobile - Paruman spanilý : Trváca bylina s plazivou, rozkonárenou stonkou obrastenou striedavými, silne perovito strihanými listami. Rastie dobre v trávnikoch a kvitne, aj keď je trávnik pravidelne kosený. Z kvetov sa dá pripraviť veľmi osviežujúci bylinný čaj, ktorý je veľmi dobrý na žalúdok, najmä pre deti. Pokosené listy výrazne obohatia kompost. Kvety môžu byť tiež použité ako šampón. Kvitne od júla do októbra. Na uzemi Slovenska sa vyskytuje iba ako pestovany druh.

 

 

 

Cichorium intybus - čakanka obyčajná : Úžasná rastlina s hlbokým koreňom, ktorý prináša minerály až z hlbokých pôdnych horizontov. Celkom je tolerantná voči pravidelnému koseniu, ale nie v prípade, že tráva je rez veľmi kráty. Listy sú veľmi cenným zdrojom živín a používa sa do šalátov. Koreň je tiež jedlý.Môže sa sušiť, pražiť a zomlieť ako náhrada kávy. Ak je to možné, kvitne od júla do októbra, ale keďže môže dorásť  až do výšky 1,5 m môžete sa rozhodnúť ju skrátiť.

 

 

Crepis tectorum - škarda strechová : Jedno- alebo dvojročná bylina, ktorá preferuje ľahké pôdy na slnečných stanovištiach. Dobre znáša kosenie. V kuchyni môžeme použiť mladé varené listy.

 

Echinochloa crus-galli -  ježatka kuria : pravdepodobne trvalo zdomácnený druh. Je to jednoročná samovýsevná rastlina. Tvorí prízemné ružice a tak odoláva koseniu. Listy a byľ sa konzumujú surové alebo varené. Semená sa používajú ako proso. 

 


Fragaria vesca - jahoda obyčajná - Znáša dobre kosenie ale nie extrémne krátke. Je vhodná aj do polotieňa. Má vynikajúce ovocie a z listov môžeme pripraviť chutný čaj.

 

 

Glechoma hederacea - zádušník  brečtanovitý: Trváca bylina, ktorá dobre znáša kosenie. Mladé listy sa konzumujú surové alebo varené. Majú síce jemne horkú chuť, ktorá však môže aromaticky obohatiť šalláty. Môžu sa  tiež variť ako špenát, pridávať do polievok, atď. Výhodou je že sú k dispozícii už  veľmi skoro na jar. Bylinné čaje sa vyrába Z čerstvých alebo sušených listov sa pripravujú bylinné čaje. Tento druh bol najčastejšou príchuťou v pive pred objavením chmeľu.

 

 

Leontodon hispidus - púpavec srstnatý : Podobná púpave často divoko rastúca v trávniku a v záhradách. Uprednostňuje vápencové pôdy. Listy môžu byť konzumované surové alebo varené. Kvitne od mája do septembra.

 

 

Melilotus officinalis - Komonica lekárska: Komonica je dvojročná bylina preto, raz za dva roky, jej musí byť umožnené, aby zakvitla, ak si ju chcete, prirodzene udržať na trávniku. Môže pravidelne kosiť až do začiatku leta, ale potom musí zostať určitá časť nepokosená, kým sa nevysemení. Vtedy môže narásť až  do 1,2 metra, takže sa vopred rozhodnite či je aj pre Vas vhodná do trávnika. Avšak, jej kvety sú veľmi atraktívnenielen pre včely, jej listy môžu byť konzumované v šalátoch, a jej kvety a semená sa môžu variť spolu s inou zeleninu. Dá sa pestovať aj v neprestajne kosenom trávniku, avšak potom je nevyhnutné znova ju pravidelne vysievaťá každý rok.

 

 

Plantago lanceolata -  skorocel kopijovitý : Veľmi častá "burina" v trávnikoch. Trávnik možno rezať tak často, ako sa vám páči a čo najkratšie ako sa vám páči, bez toho aby im to spôsobovalo nepríjemnosti a vyženú ešte aj stonku s kvetom, ktorý je takmer imúnny voči schopnostiam mnohých kosačiek na trávu! V kuchyni používajte len mladé listy, a to buď do šalátov alebo varené.

 

Plantago major - skorocel väčší : Veľmi častá "burina" v trávnikoch. Trávnik možno rezať tak často, ako sa vám páči a čo najkratšie ako sa vám páči, bez toho aby im to spôsobovalo nepríjemnosti a vyženú ešte aj stonku s kvetom, ktorý je takmer imúnny voči schopnostiam mnohých kosačiek na trávu! V kuchyni používajte len mladé listy, a to buď do šalátov alebo varené.

 

Plantago media - skorocel prostredný : Veľmi častá "burina" v trávnikoch. Trávnik možno rezať tak často, ako sa vám páči a čo najkratšie ako sa vám páči, bez toho aby im to spôsobovalo nepríjemnosti a vyženú ešte aj stonku s kvetom, ktorý je takmer imúnny voči schopnostiam mnohých kosačiek na trávu! V kuchyni používajte len mladé listy, a to buď do šalátov alebo varené.

 

Polygonum aviculare  - stavikrv vtáčí : asi jedna z najbežnejších burín, znáša zošlapávanie, zostrihávanie úplne na krátko, sucho a nemá problém sa uchytiť ani v takmer kamennej pôde. Mladé listy sa môžu konzumovať surové alebo varené.

 

Poterntila anserina - nátržník husí :  Trváca bylina, ktorá znáša kosenie aj zošlapávanie. Konzumujú sa mladé výhonky a z listov sa pripravuje čajový nápoj. Konzumujú sa aj surové alebo varené korene. Sušené sa môžu pomleť na prášok a pridávať do polievok alebo do obylných zmesí.

 

 

Potentila reptans - nátržník plazivý: Trváca bylina. Dobre znáša kosenie, zošľapávanie už horšie. Kvitne od júna do augusta. Mladé listy sa jedia surové najčastejšie v rôznych šalátoch. Ak jej dovolíte rozkvitnúť, jej nádheré žlté kvety s vysokou pravdepodobnosťou prilákajú motýľa - súmračníka jahodového. 

 

 

Prunella vulgaris -  čiernohlávok obyčajný : Ide o trvácu bylinu schopnú tolerovať pravidelné kosenie, ale pokiaľ možno nie príliš krátke, a pritom ešte aj zakvitne fialovými kvetmi, ktoré sú veľmi atraktívne pre včely. Uprednostňuje vlhkú pôdu avšak vyhýba sa pôdam na vápencoch. Mladé listy sa môžu jesť varené alebo surové. V medicíne sa používa na ošetrenie rán a modrín.

 

 

Sanguisorba minor - krvavec menší : Táto rastlina sa občas pestuje v bylinkovej záhrade, ale rastie veľmi dobre aj na trávniku a to najmä v prípade, že tráve je umožnené narásť trochu dlhšie ako zvyčajne. Mladé listy sa pridávajú do šalátov pričom mnohí hovoria, že chutia podobne ako uhorky. Uprednostňujú vápenatú zeminu a kvitne medzi májom a augustom.

 

 

Stellaria media - Hviezdica prostredná : Jednoročná plazivá bylina dorastajúcoa do 35 cm. Mladé listy sa konzumujú surové alebo varené alebo sa používajú ako korenina. Môžu byť k dispozícii po celý rok, ak zima nie je príliš tuhá. Listy však obsahujú saponíny, takže sa odporúča konzumovať ich obmedzene. Semená sa melú na prášok a používajú pri výrobe chleba alebo na zahustenie polievok.

Stellaria media Chickweed

 

 

Taraxacum officinale - púpava lekárska Vynikajúca rastlina pre pestovanie v trávniku, ktorá je schopná tolerovať pravidelné kosenie a konštantné pošliapávanie. Kvalita listov bude lepšia, ak sa tráva nechá narásť o niečo dlhšie ako zvyčajne. Rozkvitne aj keď je pravidelne kosená a pritom pohĺad na trávnik s rozkvitnutými púpavami je jedn z najkrajších jarných zážitkov. Listy sú veľmi výživné a sú najlepšie surové hoci môžu sa tiež variť. Korene, podobne ako koreň čakanky, sú náhrada kávy, ak by ste niekedy zistili, že máte príliš veľa rastlín v trávniku. Staré a kosené listy sú vynikajúci doplnok do kompostu.

 

 

Trifolium repens - ďatelina plazivá : Ďalša bežná trávniková "burina". Kvitne aj keď je trávnik pravidelne kosený. Je dôležitým zdrojom potravy pre mnoho húseníc, kvety sú atraktívne pre včely a motýle, a my môžeme jesť listy - surové alebo varené - a kvety a struky tiež. Je to vynikajúca spoločníčka pre rastliny v trávniku, pretože môže obohacovať pôdu o dusík prostrednícvom baktérií na koreňových hrčkách.

 

 

Tussilago farfara - podbeľ liečivý : Táto rastlina vyraší kvitnúce stonky v marci alebo apríli,skôr než sa objavia jej listy a je to  jasné znamenie, že opäť je tu jar. Púčiky kvetov sa môžu konzumovať surové alebo varené. Listy sa objavia v priebehu apríla a mája, a tiež sú jedlé. Používajú sa aj ako liek na liečbu kašľa a prechladnutia. Rastlina preferuje ťažkú, vlhkú pôdu a slnečné stanovište.

 

 

Viola odorata - fialka voňavá : Je trváca, slabo chlpatá až holá bylina, vysoká až 10 cm, bez stonky, s plazivými zakoreňujúcimi sa výhonkami, dlhými 20 cm. Je vhodní skôr do tienistých trávnikov menj kosených a málo zošľapávaných. Mladé listy a puky sa konzumujú surové alebo varené. Listy majú veľmi jemnú chuť,  a zvyčajne sú k dispozícii po celú zimu. Dá sa z nich pripraviť veľmi dobrý šalát, ktorý môžeme ozdobiť tiež jedlými kvetmi. Pridávajú sa aj do polievok, ako príchuť do pudingov alebo na prípravu bylinného čaju. Kvety sa konzumujú surové alebo sa pridávajú na ochucovanie sladkostí, pečiva a zmrzliny.

 

Obrázky sú prevzaté z : Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), Deutschlands Flora in Abbildungen (1796), https://www.trawka.ru,www.pfar.org

Diskusná téma: Jedlý trávnik

Dátum: 29.03.2024

Vložil: Avtoservis_xfEn

Titulok: Автосервис

Полный спектр услуг автосервиса
Автосервис ремонт авто [url=tokyogarage.ru]tokyogarage.ru[/url].

Dátum: 29.03.2024

Vložil: Williamvex

Titulok: шарлатан фильм 2020 смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве

является участником банды . Именно помогла ему открыть сайт и теперь она за своё покровительство и раскрутку получает часть денег от клиентов-лохов, которых обработал мерзавец-шарлатан.

Как это обычно и бывает у мошенников, — это не настоящие имя-отчество, а очередной псевдоним. За случайной кличкой скрывается безработный, раньше уже мотавший сроки, продолжающий свою мошенническую деятельность.

Вместо реального фото, на вывешено сгенерированное нейросетью изображение мультяшного персонажа, эдакого старца-волхва. Настоящую же свою испитую,физиономию немаг тщательно скрывает, так как справедливо опасается, что вычислят и накажут.

Также на размещены написанные аферистом отзывы даже за 2010 год. В реальности же сайт появился всего пару недель назад – 15 февраля 2024 года. И именно эти две недели уголовник обманывает именно под кличкой.

Однако у него уже есть опыт в мошеннической деятельности, так как раньше он промышлял под кличками:

Будьте бдительны: и на сайте и на других подобных площадках действуют опасные и умелые в своей противозаконной деятельности аферисты. Они знают, как войти в доверие, но никто из них не способен оказать реальную помощь.

И шарлатан и подобные ему, постоянно дают пустые обещания. Деньги гребут лопатой, но никогда ни одному человеку не помогут. Так как все приписываемые им сверхъестественные способности — один сплошной обман. Ни один реальный отзыв от обманутых клиентов на не будет пропущен лжемагом – все отзывы от сам себе и пишет.


шарлатан аниме
фильм шарлатан 2020 смотреть онлайн в хорошем качестве
шарлатаны сериал
фильм доктор шарлатан и его дочери
шарлатан синоним
шарлатан предыстория
сериал шарлатаны 2 сезон дата выхода
от чего прослыл я шарлатаном пуговица
шарлатан фильм 2020 смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве
кингдом кам деливеранс шарлатан в ледечко

Dátum: 29.03.2024

Vložil: RobertFouts

Titulok: Hi, write about the price

Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.

Dátum: 28.03.2024

Vložil: RobertFouts

Titulok: Hello, writing about your the price

Hai, saya ingin tahu harga Anda.

Dátum: 24.03.2024

Vložil: RobertFouts

Titulok: Hello i am write about the price

Ola, quería saber o seu prezo.

Dátum: 23.03.2024

Vložil: XRumerTest

Titulok: Test, just a test

Hello. And Bye.

Dátum: 21.03.2024

Vložil: Stevenfoova

Titulok: маг иннер отзывы - на полную луну приворот денег

маг иннер отзывы

D’une «etatisation» poussee de l’information, des l’independance de la Tunisie en 1956, a une serie .I have really learned some new things through your site. One other thing I would really like to say is that newer personal computer os’s have a tendency to allow extra memory to use, but they as well demand more storage simply to perform. If someone’s computer is unable to handle a lot more memory and the newest application requires that memory space increase, it might be the time to shop for a new Computer. Thanks.Когда вы хотите избавиться от прежних чувств к человеку, который вас покинул, сядьте за стол, положите перед собой доску для резки хлеба, возьмите сырое яйцо. Держите его прямо перед собой, пред­ставляя, что в нем сосредоточена вся ваша чувствен­ность и любовь по отношению к тому, кто вас бро­сил. С силой ударьте яйцо о доску и разбейте его, понимая, что с этим действием вы разбиваете все ваши бывшие отношения и чувства.неуверенность людей и их неспособность преодолеть свои недостатки;"Мы даже не успели ничего предпринять", — рассказала позже мать девочки шведскому журналу Expressen.


иннер отзывы маг бесплатные привороты онлайн без отправления смс
как проводится приворот страх потери
иннер отзывы маг кто делает приворот в иваново
как правильно делать зеркальный приворот отзывы

Dátum: 21.03.2024

Vložil: RobertFouts

Titulok: Hallo, i writing about your price

Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.

Dátum: 20.03.2024

Vložil: Harleyhon

Titulok: альмарель маг отзывы - что будет если приворот делают 2 мага

Маг Альмарель - настоящий профессионал своего дела! Я заказывала у него ритуалы магии и была приятно удивлена результатами. Его внимательное отношение к деталям и понимание потребностей клиента делают его услуги по-настоящему уникальными. Я благодарна Магу Альмарелю за то, что он помог мне изменить мою жизнь к лучшему. Рекомендую его услуги всем, кто ищет помощи в области магии.






маг альмарель отзывы
как узнать если на тебе приворот любви в домашних условиях
альмарель маг отзывы
как снять с мужа приворот любовницы самостоятельно с помощью соли
маг альмарель оккультист отзывы
маг альмарель оккультист отзывы


приворот город

Dátum: 20.03.2024

Vložil: LARCHE com

Titulok: FASSADEN- UND TERRASSENDIELEN AUS SIBIRISCHER LARCHE LARCHELARCHE

Entdecken Sie die zeitlose Schonheit und au?ergewohnliche Qualitat unserer Fassaden- und Terrassendielen aus sibirischer Larche und sichern Sie sich jetzt im Gro?handel einen Lot von 25 Kubikmetern fur Ihre Projekte in Bayern. LARCHE

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Pridať nový príspevok